Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2019

21.11.2018

Kansalllinen kilpapelaaja. Lue tämä ja opi!!

Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2019

 

Hyvät kansalliset kärkipelaajat ja arvokisojen järjestäjät vuonna 2019,

 

Maailman antidopingtoimisto WADA on julkistanut vuoden 2019 kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa -luettelon. Luettelossa määritetään, mitkä aineet ja menetelmät ovat kiellettyjä kilpailujen aikana ja kilpailujen ulkopuolella ja mitkä aineet ovat kiellettyjä missäkin urheilulajissa.

 

Urheilijan on erittäin tärkeää tutustua aiheeseen tarkasti. Lue lisää uutisesta: http://www.tennis.fi/uutiset/kielletyt-aineet-ja-menetelmat-urheilussa-2019/

 

Uutisen lopussa on linkki Kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2019 luetteloon.

 

Erivapaudet

Mikäli urheilijan terveyden ylläpito tai sairauden hoito vaatii jonkin urheilussa kielletyn lääkeaineen tai menetelmän käyttöä, hoidolle voidaan hakea erivapautta. SUEK:n lajikohtaisen tasomäärittelyn (tasomäärittely nähtävissä SUEK:n verkkosivuilla) piiriin kuuluvien urheilijoiden tulee hakea erivapautta kansainvälisen erivapausstandardin ja SUEK:n ohjeiden mukaisesti ennakkoon. Tällä hetkellä tasonmäärittelyn piiriin kuuluvat Tennisliigassa sekä Yleisten SM-kilpailuiden pääsarjassa pelaavat pelaajat. SUEK:n erivapauspäätös koskee kansallisen tason urheilijaa ja kansallisen tason kilpailuja Suomessa. Tasomäärittelyn piiriin kuuluvien urheilijoiden tulee hakea tarvittavat erivapaudet etukäteen niin kilpaluiden ulkopuolella kuin kaikkiin kilpailuihin. Urheilija on itse vastuussa siitä, että tietää missä kilpailuissa erivapaus on pitänyt hakea etukäteen. Tutustu SUEK:n erivapaus-ohjeistukseen.

 

Tasomäärittelyn ulkopuolella olevien urheilijoiden kohdalla SUEK tarkistaa jälkikäteen (mahdollisen dopingtestin jälkeen), että kiellettyjen aineiden ja menetelmien luettelossa olevien aineiden ja/tai menetelmien käytölle on lääketieteellinen peruste. Tämän osoittamiseksi urheilijan tulee hakea erivapautta jälkikäteen.

Kansainvälisiin kilpailuihin osallistuvien urheilijoiden erivapauksista vastaa kansainvälinen Tennisliitto (ITF), riippumatta urheilijan iästä tai kansallisesta tasosta. Lisätietoa menettelystä ja hakemusten tekemisestä löytyy: http://www.itftennis.com/antidoping/tue/tue.aspx Tähän hakuprosessiin on varattava riittävästi aikaa.

 

 

Olethan yhteydessä mikäli sinulla on jotakin kysyttävää aiheeseen liittyen! Tennisliiton antidoping vastaavana toimii Roope Kailaheimo.

 

 

Terveisin,

Raisa Törnroos-Heinonen

Tennisliitto, kilpailupäällikkö